06 80 223 223 tanacsadas@nutricia.hu

Étrendkiegészítő vagy tápszer?

taplalasterapiaBár mind az étrend-kiegészítők, mind a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek élelmiszernek minősülnek, mégis meglehetősen eltérő szerepet töltenek be a táplálkozásban.

 

Mit nevezünk speciális gyógyászati célra szánt tápszernek?

Azt a különleges eljárással vagy összetétellel készült élelmiszert, amely betegek étrendi ellátására szolgál. Kizárólag orvosi felügyelet mellett használható. A készítmények betegeknek készült, akiknél orvosilag meghatározott tápanyagszükséglet áll fenn ami nem fedezhető kizárólag a normál étrend megváltoztatásával.

 

Mit nevezünk étrend-kiegészítőnek?

Étrend-kiegészítő a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat.

 

Étrend-kiegészítők Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerek
Célzott fogyasztói csoport Egészségesek Betegek
Célja – Az egészség fenntartása.
– Hagyományos étrend kiegészítése
A beteg szervezet működéséhez szükséges tápanyagok bevitele, amikor normál étrenddel nem biztosítható teljes mértékben a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálás.
Alkalmazása Nem kíván orvosi ellenőrzést. Orvosi ellenőrzést igényel.

 

Az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek más-más fogyasztói csoportot céloznak meg, ezáltal felhasználási céljuk is eltérő.

Az étrend-kiegészítő készítmények egészséges fogyasztóknak szánt élelmiszerek, melyeknek célja az egészség fenntartása a hagyományos étrend kiegészítésével. Használatukkor orvosi ellenőrzés nem szükséges.

A speciális tápszerek betegek számára készült termékek. Orvosi ellenőrzés mellett biztosítják a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok bevitelét, amikor betegség miatt a normál étrenddel nem biztosítható a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálás.