06 80 223 223 tanacsadas@nutricia.hu

 

Recepttár

Rostdús reggelik és vacsorák

Az adott mennyiségű Stimulance rostkeverék müzlibe, joghurtba, de akár szendvicskrémekbe is egyszerűen belekeverhető.

Egyszerű tönkölybúza kenyérrecept + rosttal

 
Hozzávalók

  • 60-70 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 4-6 mérőkanál Stimulance
  • 2 kávéskanál só
  • 10 g friss élesztő
  • kb. 2-3 pohár víz (ez a liszttől függ, van, ami több vizet felvesz, a fehér liszthez kevesebb kell)

 
Elkészítés

Az élesztőt langyos cukros vízben felfuttatjuk, (1-2 kávéskanál cukor kb 1.5-2 dl vízben). A sót és a lisztet összekeverjük, és hozzáöntjük az élesztős vizet. Kézzel elkeverjük és még annyi vizet, adunk hozzá, hogy egy homogén, puha, de nem ragadós masszát kapjunk.

Amikor összeáll az egész, egy nagy nyújtódeszkán, érdemes még dagasztani egy pár percig. Utána vissza kell tenni a tálba és hagyni kell kelni 1-2 órán keresztül, szoba hőmérsékleten.

Ha már szépen megkelt, dagasszuk újra egy kicsit azután rakjuk bele a kiolajozott formába és tegyük a sütőbe 50 percre, 180 fokon.

Ez egy alap recept, lehet bele tenni mindenfélét magokat vagy sült hagymát, fokhagymát, kedvünk és ízlésünk szerint!

 
 

 
 

Rostos kenyér recept kenyérsütő géphez

 
Hozzávalók

  • 2 és ½ pohár fehér liszt
  • 1 pohár teljes kiőrlésű liszt
  • 10 mérőkanál Stimulance
  • 300 ml tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 cs élesztőpor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál tejpor

 
Elkészítés

A fenti összetevőket a kenyérsütőgépbe helyezzük és megsütjük.

Rostdús levesek

A Stimulance rostkeverék egyszerűen belekeverhető krémlevesekbe, de levesbetétek (pl. csipetke, májgombóc) elkészítése során is használhatjuk.

Tipp!

pipa   Krémlevesbe keverve javasolt első lépésként egy kis mennyiségű levest kivenni és abban a kimért rostkeveréket elkeverni, majd második lépésként azt a levesbe keverni.

pipa   Levesbetét készítésekor először a porszerű, szemcsés összetevőkkel (pl. liszt, zsemlemorzsa, búzadara) keverjük el a Stimulance rostkeveréket, majd folytassuk a többi, folyékony állagú hozzávalóval.

Rostos almaleves

 
Hozzávalók

  • 400 g alma
  • 150 ml tejföl
  • 30 g vaníliás puding
  • 1 és ½ adagoló kanál (9,75 g) Stimulance rostkeverék por
  • 75 g cukor
  • ½ db citrom
  • fahéj
  • szegfűszeg

 
Elkészítés

A meghámozott, magjától, magháztól megtisztított almát megmossuk, és vékony szeletekre feldaraboljuk. A ½ liter vizet, sót, fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat alaposan összeforraljuk és benne az almát puhára főzzük. A pudingporral, a Stimulance rostkeverék porral és a tejföllel habarást készítünk. Hozzámelegítve a forrásban lévő almához adjuk és állandó kevergetés mellett készre főzzük. Utólag ízesíthetjük.

 
 

Rostdús ételek

A Stimulance rostkeverék könnyen keverhető köretekhez (pl. galuska, krumplipüré, főzelékek). Főzés során a kimért Stimulance mennyiséget először a por/szemcsés állagú hozzávalókkal keverjük el, majd folytassuk a többi összetevővel.

 
 

Almás palacsinta Stimulance-al

 
Hozzávalók

  • 3 evőkanál Stimulance rostkeverék
  • 8 evőkanál liszt
  • 4 tojás
  • 4 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 közepes alma (meghámozva, lereszelve)

 
Elkészítés

A hozzávalókat (az alma kivételével), egy nagyobb tálban alaposan összekeverjük. Ha már egynemű a tészta, hozzáadjuk a lereszelt almát. Teflon palacsintasütőben, kevés olaj felhasználásával, a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk. Őrölt fahéjjal megszórva, melegen tálaljuk.

Rostdús kisétkezések

A tízórai és uzsonna étkezéseibe is könnyen csempészhetünk rostdús ételeket, íme néhány ötlet.

Oliva bogyós kelt tekercs rosttal

 
Hozzávalók

  • 90 dkg liszt
  • 30 adagolókanál Stimulance
  • 2 csésze durvára vágott olajbogyó
  • 5 dkg olvasztott (de nem forró) vaj
  • ½ l tej
  • 1 cs élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • cukor, só
  • rozmaring, bazsalikom

 
Elkészítés

A lisztet a Stimulance-szal, sóval, bazsalikommal, rozmaringgal és a durvára vágott oliva bogyóval összekeverem. Az élesztőt a cukros langyos tejben megfuttatom, és az olvasztott vajjal együtt a keverékhez öntöm. Kelt tésztát készítek, amit ujjnyi vastagra kinyújtok.

A vajban megfuttatom a szétnyomott fokhagymát és a kinyújtott tésztára kenem. Feltekerem, szeletelem és sütöm (mint a kakaós csigát). Még finomabb, ha sütés közben 2-3 x megkenem langyos tejjel!

 
 

 
 

Rostos csokis muffin

 
Hozzávalók 12 db-hoz

  • 1 bögre liszt
  • 6 adagoló kanál (39 g) Stimulance rostkeverék por
  • ¾ bögre cukor
  • ½ bögre zsiradék (olaj, margarin vagy vaj)
  • 3 evőkanál kakópor (minél magasabb kakaóvaj tartalommal)
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 5 dkg jó minőségű keserű csokoládé (50-60%-os kakaóvaj tartalommal)
  • 1 bögre főzőtejszín

 
Elkészítés

A lisztet, a Stimulance rostkeverék port, a kakaóport, a sütőport, a vaníliás cukrot és a sót összekeverjük. A tojásokat a cukorral, a tejszínnel és a zsiradékkal összedolgozzuk. A tojásos masszát és a lisztet fakanállal összekeverjük. A muffin tésztát a formákba kanalazzuk és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.